LIVE VIDEO | Încoronarea Regelui Charles. Șase persoane au fost arestate. Regele a ajuns la Palatul Buckingham
Regele Charles al III-lea al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord şi regina consoartă Camilla sunt încoronaţi sâmbătă la Abaţia Westminster din Londra în cadrul unei ceremonii oficiale urmărite în întreaga lume.
UPDATE Ceremonia de încoronare Regelui Charles al III-lea şi a reginei consoarte Camilla a început la Westminster Abbey din Londra
Doctor în istorie în Marea Britanie, Tessa Dunlop vorbește, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre încoronarea regelui Charles și despre provocările care vor urma. Următoarele decenii ar putea fi critice pentru monarhia britanică și, chiar dacă aceasta va supraviețui, își va pierde din strălucire și din importanță.
UPDATE Regele Charles și regina consoartă Camilla au părăsit Palatul Buckingham
Regele Charles şi regina Camilla au părăsit sâmbătă Palatul Buckingham cu trăsura "Diamond Jubilee", îndreptându-se spre Westminster Abbey pentru încoronare. Zeci de mii de oameni s-au aliniat pe marginea marelui bulevard pentru a urmări procesiunea regală, transmit agenţiile de presă internaţionale.
Charles şi Camilla, purtând ţinute ceremoniale, se află în trăsura "Diamond Jubilee", o caleaşcă trasă de şase cai albi. Sute de soldaţi britanici iau parte la această procesiune, care a început pe The Mall, celebrul bulevard care face legătura între Palatul Buckingham şi Trafalgar Square.
Cortegiul regal străbate Whitehall, cartierul ministerelor din Londra, înainte să sosească la Abaţia Westminster, unde ceremonia de încoronare ar trebui să înceapă la ora locală 11:00 (10:00 GMT).
În timpul deplasării lor pe The Mall, regele Charles şi regina Camilla au fost ovaţionaţi de spectatorii prezenţi în centrul Londrei.
UPDATE Regele Charles a plecat de la Palatul Buckingham
Regele Charles al III-lea și soția sa Camilla au plecat de la Palatul Buckingham și se îndreaptă spre Westminster Abbey. Imnul național a fost interpretat de o fanfară militară.
FOTO Profimedia
UPDATE S-a încheiat „procesiunea tărâmurilor Commonwealth-ului”
S-a încheiat „procesiunea tărâmurilor Commonwealth-ului”, în cadrul căreia guvernatorii generali și prim-miniștrii, sau reprezentanții acestora, din tărâmurile Commonwealth-ului sunt conduși în procesiune către locurile lor. De asemenea, în sacrul abației sunt așezate și stindardele naționale.
Aici sunt prezenți reprezentanți din Antigua și Barbuda, Australia, Bahamas, Belize, Canada, Grenada, Jamaica, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, St Christopher și Nevis, St Lucia, St Vincent și Grenadines, Insulele Solomon, Tuvalu și Regatul Unit.
Și Barbados ar fi urmat să fie aici, dar a devenit republică în 2021. Belize și Jamaica caută, de asemenea, să urmeze același drum.
UPDATE EXCLUSIV Reputat istoric despre viitorul relațiilor Regelui Charles cu România: „E un mare susținător, le va consolida”
Profesor la prestigioasa universitate King's College din Londra și unul dintre cei mai apreciați istorici britanici, David Carpenter a vorbit, într-un interviu exclusiv pentru „Adevărul” despre încoronarea Regelui Charles al III-lea, viitorul monarhiei britanice și viitorul relației cu România.
În interviul exclusiv acordat pentru „Adevărul”, profesorul David Carpenter a vorbit, printre altele, despre amintirile sale speciale de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, despre cum s-a schimbat monarhia britanică din 1953 și până în prezent și despre relaţia specială a Regelui Charles al III-lea cu România, inclusiv în contextul legăturilor sale de rudenie cu Familia Regală a României. Detalii aici
UPDATE O grupare antimonarhistă anunță arestarea liderului său
Poliţia britanică l-a arestat pe Graham Smith, liderul grupării antimonarhiste Republic (Republica), sâmbătă, înaintea încoronării Regelui Charles, a declarat un purtător de cuvânt al grupării, transmite Reuters.
Poliţia nu a confirmat arestarea, spunând că nu poate da imediat numele celor arestaţi, scrie Agerpres.
O fotografie postată pe Twitter îl arată pe Smith stând pe jos, înconjurat de un grup de poliţişti. Un ofiţer aflat la faţa locului, în apropiere de Trafalgar Square, a declarat că trei protestatari republicani au fost arestaţi pentru că aveau asupra lor vopsea. Detalii aici
UPDATE Marile provocări care îl așteaptă pe Charles al III-lea, explicate de un istoric britanic. „Regina a ascuns cumva astea”
Doctor în istorie în Marea Britanie, Tessa Dunlop vorbește, într-un interviu pentru „Adevărul”, despre încoronarea regelui Charles și despre provocările care vor urma. Următoarele decenii ar putea fi critice pentru monarhia britanică și, chiar dacă aceasta va supraviețui, își va pierde din strălucire și din importanță. Detalii aici
UPDATE Costul enorm al încoronării regelui Charles. Cine plătește factura și câți bani va pierde, luni, economia britanică
Încoronarea regelui Charles al III-lea îi va costa destul de mult pe contribuabilii britanici. Palatul Buckingham nu a dezvăluit costurile evenimentului, însă se estimează că ceremonia de încoronare va costa între 50 și 100 de milioane de lire sterline, relatează Page Six. Detalii aici
UPDATE Mulţimi din toată Marea Britanie şi din întreaga lume s-au adunat sâmbătă la Londra
Mulţimi din toată Marea Britanie şi din întreaga lume s-au adunat sâmbătă la Londra, unde Charles al III-lea va fi încoronat rege în cadrul celui mai mare eveniment ceremonial din această ţară din ultimele şapte decenii, un spectacol somptuos care datează de 1.000 de ani, relatează Reuters.
UPDATE Regele Charles al III-lea a sosit la Palatul Buckingham înainte de procesiunea de încoronare
Regele Charles a sosit la Palatul Buckingham, înaintea procesiunii de încoronare, care este programată să înceapă peste aproximativ o oră, la 12.20.
Charles și Camilla și-au petrecut noaptea dinaintea încoronării luând masa împreună în privat la Clarence House. Reședința, construită între 1825 și 1827 după planurile lui John Nash, a fost casa lor din Londra timp de 20 de ani.
Aflată la mică distanță de Palatul Buckingham, aceasta se află lângă Palatul St James. Este unul dintre cele 18 proprietăți cheie folosite de regele Charles și de alți membri ai familiei regale.
UPDATE Casa Regală: Regele Charles, un prieten al României. Are o profundă înţelegere a continentului european
Regele Charles al III-lea este un prieten al României şi are o profundă înţelegere a continentului european, în întregimea lui, afirmă Custodele Coroanei române, Margareta, într-un mesaj transmis, sâmbătă, cu prilejul încoronării suveranului britanic. Detalii aici
UPDATE Șase persoane arestate la o demonstrație antimonarhie din Trafalgar Square
Șeful principalei mișcări republicane din Marea Britanie și alți cinci organizatori ai unui protest antimonarhist la încoronare au fost arestați pe traseul procesiunii regelui Charles al III-lea.
Graham Smith, directorul executiv al Republic, organiza băuturi și pancarte pentru manifestanți la locul principal al protestului din Trafalgar Square când a fost reținut de poliție în centrul Londrei.
Grupul se deplasa în spatele unei dube închiriate, plină cu sute de pancarte, când a fost oprit de poliție. Poliția metropolitană a scris pe Twitter la începutul acestei săptămâni că va avea o „toleranță scăzută” față de cei care încearcă să „submineze” ziua.
UPDATE Contul Prințului și Prințesei de Wales a postat pe Twitter un videoclip despre încoronarea Regelui Charles: „Astăzi este ziua cea mare”.
UPDATE Mobilizare fără precedent. Ce implică operațiunea „Golden Orb” de la încoronarea regelui Charles
Peste 29.000 de ofițeri de poliție au fost desfășurați pentru ca încoronarea celui de-al 39-lea monarh al Regatului Unit al Marii Britanii să aibă loc în condiții optime, ca parte a uneia dintre cele mai mari provocări de securitate.
Operațiunea, cunoscută sub numele de Golden Orb, va fi una dintre cele mai importante și mai mari desfășurări de securitate gestionate de poliția londoneză. Mai mult decât atât, această operațiune a fost pusă în aplicare încă de la începutul acestei săptămâni și se va sfârși luni, 8 mai. Detalii aici
Știrea inițială
Încoronarea noului monarh britanic prevede o ceremonie religioasă, înrădăcinată în tradiţia monarhică seculară, şi trei zile de festivităţi în Marea Britanie, de sâmbătă până luni, declarată zi liberă, notează Agerpres.
Sâmbătă dimineaţă, începând de la ora locală 06.00, au fost deschise publicului zonele de vizionare de-a lungul traseului celor două procesiuni prin centrul Londrei. De asemenea, ceremoniile pot fi urmărite în direct pe mai multe ecrane mari, amplasate în Hyde Park, The Green Park şi St. James's Park.
La ora locală 10.20, regele Charles şi regina consoartă vor începe prima procesiune, denumită „Procesiunea regelui”, de la Palatul Buckingham către Abaţia Westminster cu „Trăsura de Stat pentru Jubileul de Diamant”, cea mai recentă achiziţie a Grajdurilor Regale, construită în Australia şi utilizată pentru prima dată de regina Elisabeta a II-a în 2014. La procesiune vor participa circa 200 de membri ai forţelor armate britanice.
Mulțimea își așteaptă regele
Procesiunea va continua pe bulevardul The Mall, va ajunge în Trafalgar Square după ce va trece pe sub Admiralty Arch şi va coti spre bulevardul Whitehall, ajungând apoi la Parliament Square, în apropierea căreia este situată Abaţia Westminster.
Străzile de pe traseul procesiunii, pe care sunt aşteptate mulţimi de curioşi care vor încerca să surprindă momentul istoric, vor fi flancate de peste o mie de forţe de ordine.
Procesiunea se va întinde pe o distanţă de puţin peste 2 kilometri - aproximativ un sfert din lungimea procesiunii organizate cu ocazia încoronării regretatei regine Elisabeta a II-a, în 1953, care a inclus Piccadilly Street, Oxford Street şi Regent Street şi a durat două ore.
În jurul orei 10.53, regele şi regina vor sosi la Abaţia Westminster. Ceremonia urmează să înceapă la ora locală 11.00 şi va dura aproximativ o oră sub conducerea arhiepiscopului de Canterbury Justin Welby, liderul spiritual al Bisericii Anglicane.
Număr limitat de invitați
Odată intrat în Westminster Abbey, înainte de a depune jurământul, regele Charles al III-lea, în vârstă de 74 de ani, va fi prezentat şi aclamat de publicul format dintr-un număr limitat de 2.000 de invitaţi (lideri străini, capete încoronate, politicieni, societate civilă) - mult mai puţini comparativ cu cei 8.000 prezenţi la încoronarea reginei Elisabeta a II-a.
Apoi, Charles, aşezat pe tronul regelui Edward, va primi ungerea cu ulei sfânt din partea arhiepiscopului, apoi atributele regale: mantia regală, globul (un glob de aur pe care se află o cruce), sceptrul şi coroana regală Sfântul Edward, piesa centrală a bijuteriilor Coroanei britanice, care va fi aşezată pe capul suveranului. Membrii familiei regale îi vor aduce apoi un omagiu.
Momentul încoronării va fi marcat prin salve de tun trase din 13 locaţii din Marea Britanie, inclusiv din Edinburgh (Scoția), Cardiff (Țara Galilor) şi Belfast (Irlanda de Nord), dar şi de pe nave ale Marinei Regale Britanice aflate în larg. După ce vor fi unşi rege şi regină, Charles şi Camilla vor începe, de la ora 13.00, cea de-a doua procesiune, denumită „Procesiunea încoronării”, mai fastuoasă.
Familia regală va apărea la balcon
La procesiunea de întoarcere vor participa aproape 4.000 de bărbaţi şi femei din forţele militare britanice, evenimentul regal istoric fiind cea mai amplă operaţiune ceremonială de acest gen din ultimii 70 de ani. Numărul forţelor militare prezente va fi doar o fracţiune din cel văzut la ceremonia de încoronare din 1953.
Regele Charles al III-lea şi regina consoartă Camilla vor călători înapoi spre Palatul Buckingham cu tradiţionala „Gold State Coach”, trăsura de aur veche de 261 de ani, care transportă suveranii britanici în timpul evenimentelor majore.
La ora 13.45 regele şi regina vor primi un salut regal în grădina Palatului Buckingham, urmat de trei urale din partea personalului de serviciu adunat pe terasa vestică.
Regele, regina şi membri ai familiei regale vor apărea pe balconul Palatului Buckingham, de la ora 14.15, pentru a urmări cele peste 60 de avioane şi elicoptere ale forţelor militare britanice care vor survola centrul Londrei, dar şi pentru a saluta mulţimea. Regele Charles al III-lea, fost prinţ de Wales, a preluat tronul Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, devenind şeful de stat al Regatului Unit, precum şi al altor 14 ţări, inclusiv Canada, Australia şi Bahamas, la moartea mamei sale, regina Elisabeta a II-a, la 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani.
Sursa: adevarul.ro